Mijn reis naar een duurzamer Fryslân – De dier-naar-plant-switches

Mijn reis naar een duurzamer Fryslân – De dier-naar-plant-switches

In mijn eerste blog schreef ik over mijn stap naar plantaardig eten en maakte de belofte om wat dier-naar-plant-switches met je te delen. Eén van die switches had ik al beschreven, namelijk jackfruit. Door de structuur kan je de vrucht makkelijk uit elkaar trekken, waardoor je pulled pork of chicken kunt vervangen. En doordat er niet teveel smaak aan zit, kun je het kruiden zoals je wilt. Ook zie ik dat het gebruikt wordt in gerechten zoals curry’s, maar die ervaring moet ik nog opdoen!

Wat ik in het begin ‘t moeilijkste vond, was afscheid nemen van kaas. Jonge kaas, cheddar, mozzarella, gorgonzola of een heerlijk blokje Old Amsterdam. Ik lustte het allemaal. De overweging om vegetarisch te eten was dan ook aanwezig, omdat ik me gewoon geen leven zonder kaas kon voorstellen. Maar over een paar maanden eet ik het dan toch al een jaar niet meer en ik mis het niet. Het enige wat het lastig maakt is dat restaurants (en mensen in mijn omgeving) voornamelijk vegetarische opties aanbieden en veganistisch nog niet omarmd wordt in Friesland. Hopelijk komt daar gauw verandering in! Eén van de switches die ik heb gemaakt om kaas te vervangen zijn edelgistvlokken. Deze vlokken zijn gemaakt van gedeactiveerd gist van de eencellige schimmel Saccharomyces Cerevisiae. Ik gebruik het als ‘geraspte kaas’ over de pasta of als ‘kaas’ in zelfgemaakte pesto. Zo op een broodje strooien zou ik niet aanraden, vooral ergens doorheen is het een goede vervanger.

De volgende switch: oesterzwammen, de fijnste switch die we hebben gemaakt. Mijn man is namelijk gek op shoarma. Naast sushi is een patatje shoarma met rauwkost zijn lievelingsgerecht. En dan gaat je vrouw ineens op de veganistische toer… gelukkig zijn er dus oesterzwammen. Deze kun je prima scheuren tot reepjes, wat shoarmakruiden eroverheen en je proeft het verschil nauwelijks. Ik vind de structuur zelfs nog fijner dan varkens- of kipshoarma.

Een typisch veganistisch ingrediënt wat mij nog niet gelukt is om succesvol te gebruiken is tofu. Een paar keer geprobeerd, maar het viel bij ons gezin niet in de smaak. Ik overweeg om het een tweede kans te geven, dus als je nog een recept weet waardoor we omver geblazen worden, let me know. En over een paar weken deel ik nog een aantal switches met je, inclusief een recept!