Blog Ymkje: Bonje met Billendoekjes

Mijn reis naar een duurzamer Fryslân – Bye bye billendoekjes

De term billendoekjes dekt niet de lading waar ik die wegwerp lapjes met microplastics voor gebruikte. Gezichtjes, handjes en voetjes, en ook even snel de stoel en tafel werden ermee gepoetst. Wat zijn ze toch gebruiksvriendelijk. Duurzaam uiteraard niet. Dus na wekenlang gesprekken met mezelf te voeren dat dit anders moet, heb ik de daad bij het woord gevoegd. Ik bedacht dat de oude handdoeken op zolder wel een tweede leven verdienden en ben aan het knippen geslagen. Twintig minuten later ben ik 64 herbruikbare doekjes rijker. Dat voelt goed! En voel ik me iets minder schuldig over de luiers.. (wasbare luiers is voor mij een stap te ver, dus het zou mooi zijn als zoonlief zindelijk wordt op 1-jarige leeftijd. Moet lukken). Hierbij een aantal voor- en nadelen op een rij:

Voordelen:
– Kostenbesparend
– Duurzaam
– Milieubesparend
– Beter voor de (tere) huid

Nadelen:
– Minder gebruiksvriendelijk
– Meer was
– Ruwer voor de (tere) huid

Waar ik niet rekening mee had gehouden, is dat afgeknipte handdoeken rafelen. Had ik kunnen weten. Eerste wasje draaide ik met andere handdoeken, die zaten dus onder de blauwe pluisjes. Oeps. Nu ik de was draai met waszakjes, is dat probleem verholpen. Het was beter geweest als de randen waren genaaid. Nu zijn oude handdoeken knippen tot doekjes niet de enige opties om de billendoekjes te vervangen. Denk bijvoorbeeld aan zachtere stoffen, zoals oude shirts of hydrofiele luiers. Google op ‘wasbare billendoekjes’ en je krijgt genoeg voorbeelden. Als je toch gehecht bent aan wegwerpdoekjes, ga dan voor biologisch afbreekbare, plasticvrije doekjes. Probeer ze dan zo weinig mogelijk te gebruiken en pak toch even dat washandje voor de handen en toeten. En laat ook dat pak schoonmaakdoekjes in de schappen liggen (iets wat ik ook nog niet zo lang doe, want ik was vrij gemakzuchtig). En zo is dit weer een klein stapje in mijn reis naar een duurzaam Fryslân!