Blog Ymkje: Vaarwel Vlees

Mijn reis naar een duurzamer Fryslân – Vaarwel vlees

De afgelopen twee maanden heb ik een aantal vlogs gemaakt van de activiteiten die FMF heeft georganiseerd en wat ik daarvan heb geleerd. Deze vlogs blijf ik maken, maar het is nu ook tijd om je mee te nemen in mijn persoonlijke reis, beschreven in mijn Doe Duurzaam blog, die ik elke donderdag post.

Zo is het alweer een maand of negen geleden dat bij mij het klimaatlichtje ging branden en ik serieuzere stappen ging zetten. De belangrijkste stap was voor mij de overgang naar plantaardig eten. Het was geen grote stap, want ik at al geleidelijk aan minder vlees. Vis was verbannen na het zien van Seaspiracy en zuivel liet ik achterwege om een vermeende koemelkallergie van de jongste en ik borstvoeding geef. De druppels waren de documentaire The Game Changers en Kiss the Ground, waardoor het belang van plantaardig eten mij heel duidelijk werd. Diep van binnen wilde ik al langer stoppen, maar mijn omgeving maakte het moeilijk. Vroeger werd bij ons eerst het vlees op tafel gezet en was binnen no-time op. Daarna volgde pas de aardappels, groente en jus. Relaties met koks, werken in de horeca en onze vleesetende maatschappij maakten dat ik vlees bleef eten. En ja, ik vond het ook lekker.

Doordat ik zo’n 35 jaar dierlijke producten heb verorberd, zal ik nooit met de vinger gaan wijzen en mensen pushen vegan te worden. Ieder zijn eigen. Wel heb ik hoop dat men (uiteindelijk) drastisch minder vlees gaan eten, omdat het gewoonweg moet om de aarde waarop we leven niet compleet uit te putten. Bovendien is het onderscheid dat wij tussen dieren maken die we wel of niet eten best gek, want wat maakt dat we wel koeien eten en geen honden?

Voor de overgang naar plantaardig heb ik gebruik gemaakt van de bestaande vleesvervangers in de supermarkt, puur om de drempel voor mezelf en het gezin te verlagen. Deze komen nog steeds af en toe op tafel, we proberen dat te beperken tot één keer per week. Vaak is dit als we een AVG’tje (aardappelen, vlees en groenten) doen. Maar steeds vaker bakken we wat champignons erbij, of koken we wat extra (verse) peulvruchten. Vegan kookboeken worden geleend bij de bieb om inspiratie op te doen en Google is mijn beste vriend als ik weer eens wat in huis heb, maar niet weet wat ik ermee moet. In gerechten zoals nasi laten we gewoon het vlees weg, met groente en zelfgemaakte satésaus wordt er niks gemist. En experimenteren we met broodjes bbq pulled jackfruit met coleslaw. Jackfruit is een fruitsoort die je bij de supermarkt of toko ingeblikt kan kopen en is ontzettend vlezig van structuur. Een aanrader!

Veel mensen denken dat je een calciumtekort oploopt, of niet genoeg vetten binnenkrijgt als je geen dierlijke producten eet. Dat is natuurlijk mogelijk, maar als je vlees eet is die kans er ook. Calcium zit in veel plantaardig voedsel, zoals groene bladgroenten en fruit, maar ook in noten en zaden. En vergeet bonen en linzen niet als calciumbron. Gezonde vetten zijn te krijgen uit avocado’s, noten en zaden zoals chia- en lijnzaad. Daarnaast neem ik een aantal supplementen, zoals B12, algenolie, vitamine C en zink.

Om je te laten zien hoe je (op een lekkere en gezonde manier) nog meer dierlijke producten kan vervangen, deel ik binnenkort nog wat dier-naar-plant-switches met je. Hou me in de gaten!