Eetbaar Fryslân, lekker eten van dichtbijVeel voedsel reist de halve wereld rond voordat het bij ons in de keuken belandt. Niet erg duurzaam en ook niet nodig omdat in Friesland heel veel heerlijke producten worden verbouwd.

Het programma Eetbaar Fryslân is opgestart om Friese producenten en afnemers dichter bij elkaar te brengen. Het eten van heerlijke aardappelen, groenten en fruit en op termijn ook andere producten uit Friesland, moet gemakkelijk en betaalbaar worden. “Producten uit je eigen omgeving zijn vers en daardoor vaak lekkerder. Verder bespaar je veel brandstof door je product in je eigen regio te houden. En tenslotte krijgen onze eigen boeren zo een eerlijke prijs voor hun producten”, aldus Simon Bijlsma, projectleider van Eetbaar Fryslân. “Binnen vijf jaar moeten Friese producten voor iedereen binnen handbereik zijn”.

Samen met het Nordwin College versterken we korte lokale voedselketens in Fryslân. De verbinding tussen stad en platteland is hierbij belangrijk. Het platteland in de directe omgeving van stad en dorp krijgt een centrale rol in de lokale voedselvoorziening door het realiseren van korte commerciële ketens tussen lokale producenten en lokale afnemers. Lokaal geteeld voedsel moet voor iedereen gemakkelijk te verkrijgen zijn.

Daarnaast maken we ons sterk voor lokale voedselinitiatieven. Samen met Landschapsbeheer Fryslân en Netwerk Duurzame Dorpen helpen we koploper initiatieven bij het oplossen van knelpunten en beginnende initiatieven helpen we op weg om tot een succesvolle realisatie te komen.

Eetbaar Fryslân wil dat binnen vijf jaar alle inwoners van Friesland bij hun dagelijkse voedselconsumptie kunnen kiezen voor lokaal geteelde- en seizoensproducten.

Lokaal voedsel moet voor iedereen binnen handbereik zijn.