Biodiversiteit, (ook) de basis van onze gezondheid!
En hoe kun je hier zelf aan werken?
Aanmelden
Als we het hebben over biodiversiteit gaat het vaak over planten, dieren, insecten en ook steeds vaker de bodem. Maar wist je dat onze darmen, met daarin een microbioom van vele miljoenen bacteriën, ook onderdeel zijn van de biodiversiteit? Alles waar we mee in contact komen en wat we eten heeft invloed op ons eigen microbioom, een “orgaan” dat veel invloed heeft op onze gezondheid. Recente inzichten ontrafelen dat diversiteit daarbij een belangrijke sleutel is. Hoe rijker de diversiteit van ons microbioom, hoe veerkrachtiger onze gezondheid. Dus zou voedsel geproduceerd op een gezonde, biodiverse bodem dan ook leiden tot een gezonder microbioom? En zorgt dat voor een betere gezondheid van ons, de mens? Dat zou een extra reden zijn om te werken aan gezonde bodems en lokaal, vers voedsel! En als dat allemaal zo samenhangt, hoe kunnen we dat dan in de praktijk brengen?
Tijdens deze GroenLunch zijn Marco van Es en Rineke Dijkinga onze sprekers. Marco neemt ons, als expert op het gebied van bacteriën en het menselijke microbioom, mee in de relatie tussen biodiversiteit en de mens. Dit is zo boeiend omdat hij dit doet vanuit het perspectief van de bacteriën waar nog weinig onderzoek naar is gedaan tot nu toe! Rineke Dijkinga is voedingsexpert en gaat in op de bodem waarop je eten groeit, en je darmen (onze bodem) als hoofdrolspelers van onze gezondheid en veerkracht. Tijdens de lunch vertelt Rineke hoe je met mes en vork aan beide bodems tegelijk kunt werken.
Na de presentaties is uiteraard ruimte voor vragen uit de zaal.