GroenLunch 5 juni: Biodiversiteit, (ook) de basis van onze gezondheid!

10 mei 2023

Biodiversiteit, (ook) de basis van onze gezondheid!

En hoe kun je hier zelf aan werken?

Presentatie Marco van Es

Presentatie Rineke Dijkinga 

Als we het hebben over biodiversiteit gaat het vaak over planten, dieren, insecten en ook steeds vaker de bodem. Maar wist je dat onze darmen, met daarin een microbioom van vele miljoenen bacteriën, ook onderdeel zijn van de biodiversiteit? Alles waar we mee in contact komen en wat we eten heeft invloed op ons eigen microbioom, een “orgaan” dat veel invloed heeft op onze gezondheid. Recente inzichten ontrafelen dat diversiteit daarbij een belangrijke sleutel is. Hoe rijker de diversiteit van ons microbioom, hoe veerkrachtiger onze gezondheid. Dus zou voedsel geproduceerd op een gezonde, biodiverse bodem dan ook leiden tot een gezonder microbioom? En zorgt dat voor een betere gezondheid van ons, de mens? Dat zou een extra reden zijn om te werken aan gezonde bodems en lokaal, vers voedsel! En als dat allemaal zo samenhangt, hoe kunnen we dat dan in de praktijk brengen?

Tijdens deze GroenLunch zijn Marco van Es en Rineke Dijkinga onze sprekers. Marco neemt ons, als expert op het gebied van bacteriën en het menselijke microbioom, mee in de relatie tussen biodiversiteit en de mens. Dit is zo boeiend omdat hij dit doet vanuit het perspectief van de bacteriën waar nog weinig onderzoek naar is gedaan tot nu toe! Rineke Dijkinga is voedingsexpert en gaat in op de bodem waarop je eten groeit, en je darmen (onze bodem) als hoofdrolspelers van onze gezondheid en veerkracht. Tijdens de lunch vertelt Rineke hoe je met mes en vork aan beide bodems tegelijk kunt werken.

Na de presentaties is uiteraard ruimte voor vragen uit de zaal.

Marco van Es | Bac2nature

Marco van Es is oprichter van de stichting Bac2nature. Marco is opgeleid als scheikundige en werkte jarenlang bij Winclove, een onderzoeks- en productiebedrijf voor probiotica. Hij richtte een paar jaar geleden de stichting Bac2nature op. Een stichting die Nederlandse beleidsmakers, wetenschappers, zorgprofessionals en bedrijven informeert over de wetenschappelijke inzichten over het belang van microbiële blootstelling voor de gezondheid van de mens. Daarnaast initieert en co-financiert Bac2nature onderzoek op dit gebied. Marco neemt ons in deze GroenLunch mee in de wondere wereld van het menselijke microbioom en de relatie met de biodiversiteit om ons heen.

Rineke Dijkinga | Heerlijk Westerwolds Land

Rineke Dijkinga van Heerlijk Westerwolds Land probeert al 20 jaar mensen te verleiden om ‘echt en eerlijk te eten met gezonde en onbewerkte ingrediënten’. Zij is orthomoleculair en natuurgeneeskundig therapeut en adviseerde duizenden mensen met chronische klachten op het gebied van voeding en leefstijl. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezonde voeding in de praktijk te brengen, schreef ze meerdere boeken over dit onderwerp. Ze heeft sinds een aantal jaren samen met haar man een akkerbouwperceel en een voedselbos waarin ze haar visie op voeding in de praktijk brengt. Rineke zal tijdens de GroenLunch het verhaal van Marco van Es vertalen naar wat we hier in Fryslân concreet mee kunnen doen om de bodem waarop ons eten groeit te verbinden met onze eigen bodem (de darmen).

Deze GroenLunch wil je niet missen als je geïnteresseerd bent in voeding en gezondheid, als je producent bent van gezonde voeding van gezonde bodems én als je werkt aan gezondheidsbevordering bij gemeenten of andere organisaties in Fryslân.

Bij ontvangst staat er koffie en/of thee met een lekker (vegetarisch) broodje voor je klaar. Meld je snel aan, het aantal plaatsen is beperkt!

• Datum: Maandag 5 juni
• Tijd: 12.00 – 13.00 uur
• Locatie:
De Kanselarij
Turfmarkt 11
8911 KS Leeuwarden
• Kosten: Kosteloos