Oars Ite start nieuwe campagne: Voedsel weggooien is verspilde energie

5 juni 2013

Oars Ite start nieuwe campagne: Voedsel weggooien is verspilde energie

Coolkastfolder40 procent van onze rijst, 25 procent van onze pasta en 20 procent van ons brood verdwijnt in de afvalbak. Gemiddeld gooit iedereen jaarlijks bijna 50 kilo goed eten weg, met een waarde van 150 euro. Oars Ite wil consumenten en restaurants bewust maken van deze schokkende cijfers en start een campagne tegen voedselverspilling.

Voedsel weggooien is niet alleen zonde van het eten, maar ook verspilde energie. “Want de teelt, bewerking, verpakking en het vervoer van voedsel kost veel energie, die we rechtstreeks van het milieu tappen. Deze kostbare energie gooi je samen met het eten weg”, zegt Kim Veenman van Oars Ite.

Coolkastfolder

Om consumenten te helpen minder voedsel te verspillen, ontwikkelde Oars Ite samen met het Voedingscentrum de Coolkastfolder. De folder staat vol praktische tips over het kopen, koken en bewaren van voedsel. Veenman: “We hopen dat iedereen de folder in de keuken ophangt, het liefst letterlijk op de koelkast.” Wie toch voedsel overhoudt, krijgt de komende tijd ’kliekjesrecepten’ van Oars Ite op Facebook. Het doel is dat mensen onderling nog meer tips en recepten gaan uitwisselen.      

Foodiebag

Oars Ite roept alle restaurants in Friesland op om de Foodiebag in huis te halen. In deze variant op de Amerikaanse doggy bag kunnen gasten eten dat ze overhouden mee naar huis nemen. Elf restaurants in Friesland hebben de Foodiebag inmiddels of krijgen hem binnenkort.

Marjan Soepboer, regioadviseur in Friesland van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) ziet dat het gebruik van de Foodiebag nog moet groeien. “En restaurants kunnen meer doen om verspilling tegen te gaan, zoals bewust inkopen en niet te grote porties bereiden. Mocht er dan toch wat op het bord blijven liggen, kan de gast vragen om een Foodiebag.” Voor het reduceren van verspilling vraagt KHN continu aandacht. “Dit najaar is het zelfs een van onze speerpunten. De horeca heeft de verantwoordelijkheid om zuinig om te gaan met voedsel.”                            advertentie voedselverspilling

Omrin wil geen onnodig afval

“Afval is ons werk, maar we zijn tegen onnodig afval. Het maatschappelijk belang staat voorop” zegt Aucke Bergsma, adviseur strategie en duurzaamheid bij Omrin. “Het klinkt voor een afvalbedrijf misschien tegenstrijdig, maar ons uitgangspunt is dat we het ontstaan van afval willenvoorkomen. Mocht dat niet lukken, dan gaan we ervoor om het restafval zo goed mogelijk aan de bron te laten scheiden waar het moet en anders achteraf te scheiden waar het kan, zodat de grondstoffen daarin optimaal kunnen worden hergebruikt. Om dit te bereiken, besteden wij veel aandacht aan educatie en bewustwording. Bij voorkeur doen we dit samen met partners, zoals deFriese Milieu Federatie. Vandaar dat het voor ons heel logisch is de campagne van Oars Ite te ondersteunen.
Bekijk de Coolkastfolder
Kijk voor meer informatie op http://www.oars-ite.nl/