Patiënten ziekenhuis Antonius verrast met streek- en seizoensproducten

2 oktober 2013

Patiënten ziekenhuis Antonius verrast met streek- en seizoensproducten

Het hele jaar door besteedt de keuken van ziekenhuis Antonius te Sneek aandacht aan smaak en duurzaamheid. Streek- en seizoensproducten staan centraal. In de Week van de Smaak (28 september t/m 6 oktober) wordt hier extra aandacht aan besteed. In deze periode worden nog meer gerechten geserveerd die gemaakt zijn van streekproducten. Duurzaam eten is leuk en lekker natuurlijk!

Patiënten en mensen die op bezoek komen in het Sneker ziekenhuis krijgen een Oars Ite flyer met informatie over de producten die op het bord liggen. Een voorbeeld is ‘Friberne’: varkensvlees van Friese bodem. ‘Fri’ staat voor de Friese afkomst, ‘berne’ is Fries voor ‘geboren’. Friberne is vlees van gezonde, Gaasterlandse kruidenvarkens die opgegroeid zijn onder goede leefomstandigheden (bijvoorbeeld geen onnodige antibiotica).Tijdens de Week van de Smaak krijgen de patiënten van ziekenhuis Antonius een procureurlapje, een speklapje en een hamlapje van het Friberne varken.

De verse groenten die tijdens de week van de smaak op het menu staan, zijn seizoensgebonden groenten. Deze week zijn dat: rode biet met appel, andijvie à la crème, rode kool, sperziebonen, witlof à la crème, waspeen en haricots verts.

Antonius Zorggroep vindt  het belangrijk om zo duurzaam mogelijk te werken. Jan Nanninga, productgroep manager services van Antonius, zegt daarover: “Wij voelen ons verantwoordelijk voor de regio om ons heen. Onze leefomgeving. Daarom gebruiken we groene stroom en kopen we ons voedsel zo duurzaam mogelijk in. Wij willen bewust en duurzaam eten. Oftewel: Oars Ite.”

 

Bewust eten, beter milieu, Oars Ite

De grootte van onze ecologische voetafdruk wordt voor meer dan dertig procent bepaald door het voedsel wat we eten. Ons eten heeft dus een grote impact op het milieu. Maar lang niet iedereen is zich daarvan bewust. Oars Ite brengt daar verandering in. Met zoveel mogelijk Friezen bewust en duurzaam eten dat is: Oars Ite! Met z’n allen de Friese voetafdruk verkleinen. Dat is het doel!

Op de website van Oars Ite (http://www.oars-ite.nl/) is meer informatie te vinden over duurzaam eten.

Oars Ite is een campagne van de Friese Milieu Federatie die mogelijk gemaakt is door de provincie Fryslân.