Veenweidelandgoed biedt melkveehouderijen kans

10 januari 2022

Foto: Akkrumer Deel

Veenweidelandgoed biedt melkveehouderijen kans

Om bodemdaling en CO-2 uitstoot in het veenweidegebied aan te pakken zal het gebied een stuk natter moeten worden dan nu het geval is. Met hun landgoedproject Akkrumer Deel willen de boeren en ondernemers niet alleen de CO-2 uitstoot verminderen en de bodemdaling vertragen, ook moet het een platform worden voor regionale producten.

,,Een landgoed klinkt wel mooi en sjiek hè”, zegt Sjoerd Miedema, met Aen-Age Jongbloed en Rinke van Keimpema een van de drie samenwerkende boeren. Opvallend is dat in het project een biologische boer (Miedema) en twee gangbare samenwerken. Miedema: ,,We zien alle drie in dat boeren in het veenweidegebied anders moet, en dat doen we op onze
eigen manier.”

Valuta-voor-veen

Het landgoed meet bijna 250 hectare. De interesse van Jongbloed in het valuta-voor-veenproject, waar boeren geld krijgen als ze door vernatting CO-2 vasthouden en dat als koolstofcertificaat kunnen verkopen, gaf de stoot tot het landgoedproject. Zijn buurman Miedema was de eerste Nederlandse boer die daaraan meedeed. ,,In de droge jaren die we hebben gehad was er veel muizenschade. Door je land onder water te zetten kon je dat tegengaan. Toen Jongbloed zag dat ik daar ook nog eens voor betaald werd, was zijn interesse gewekt.”

Het valuta-voor-veen systeem begint volgens Miedema zijn vruchten af te werpen. ,,De 32 hectare waar ik voor een hoger waterpeil koolstofcertificaten krijg zijn al uitverkocht. Ik heb inmiddels 107 hectare in de aanbieding.” Per hectare vernatten wordt ongeveer 11 ton CO-2 bespaard. De koolstofprijs is inmiddels ook een stuk aantrekkelijker geworden. Bood Miedema ze drie jaar geleden voor zestig euro per ton aan, nu ligt de prijs al boven de honderd euro. ,,Toen ik ze aanbood, klaagde men dat ik te veel vroeg. Dat was dus niet zo, blijkt nu.”

Naast een verdienmodel via koolstofcertificaten moet het landgoed ook
het voertuig worden voor een eigen landgoedmerk met als werktitel Akkrumer Deel.

Blomke Tsiis

Een van de al ontwikkelde producten is Blomke Tsiis, gemaakt van de melk van Miedema. Chef-kok Jeroen van Zuijlen van cateringbedrijf Heer van Zuylen uit Akkrum is erbij betrokken. ,,De kaas is afgewerkt met gekaramelliseerde appelstroop, dus
eetbaar”, vertelt Van Zuijlen.

Als kok denkt hij een goede aanvulling te kunnen leveren aan het Akkrumer Deel. ,,Je moet niet alleen
boeren hebben, maar ook iemand die het verwerkt. Zo heb je een compleet team om een eigen merk neer te zetten van lokaal en gezonde voeding.”

Pretpark

Van Zuijlen werkt al langer met producten van het bedrijf van Miedema, die de boer onder de naam De Nije Mieden aan de man brengt. Ook met tuinder Joël van de Broek van Yn ’e Sinne farm in Irnsum, die ook bij het project Akkrumer Deel is betrokken, werkt Van Zuijlen al veel samen.

,,Voor mijn huis hebben we elke dinsdag een markt waar we zijn producten verkopen en ook de Blomke Tsiis”, vertelt de chef-kok. ,,Daar geef ik ook kookworkshops en vier keer per jaar een pop-up restaurant om lokale producten te promoten. Zijn onbespoten groenten zijn gezonder dan wat je in de meeste supermarkten koopt maar je moet er een beetje een pretpark van maken om mensen daarvan te overtuigen.”