
Volop ‘ferdivedaasje’ bij It Hummelhûs met Willem Teun Tel
Diversiteit is de sleutel in de regeneratieve landbouw: in het landschap, in de ecologie en in de bodem. Bij It Hummelhûs is diversiteit de peiler onder de bedrijfsvoering: zowel in de verscheidenheid in het aanbod als in de veelzijdige aanpak en de soortenrijkdom op de Natuurtuin.
Meer variatie, meer kansen
Het erf van It Hummelhûs gonst van de ‘ferdivedaasje’. Er wordt gewied en compost gekruid door vakantiekrachten, zorgcliënten krabben de voegen tussen de tegels en aan een picknicktafel zitten ouderen appels te schillen. It Hummelhûs in Oudehorne is een zorgboerderij, kinderopvang en productietuin onder één dak van de gebroeders Tel en hun echtgenotes. Diversiteit is de peiler onder het bedrijf en zonder twijfel ook van de natuurtuin, waar Willem Teun Tel de scepter zwaait.
Op hoge bonenstaken groeien sappige gele bonen. De Neckargold hangt er mooi bij: dikke goudgele spekboon, klaar voor de pluk. Een rij verder hetzelfde type boon, maar dan spectaculair paars en zo zijn ze er ook nog in het groen. Gele, paarse en groene spekbonen liggen niet bij de supermarkt en zijn daarom niet bekend bij de consumenten. Willem Teun voedt hen daarom graag een beetje op, door recepten te delen, maar ook door pakketjes aan te bieden, met alle benodigdheden erbij.
Alle basisingrediënten voor een vegetarische pompoenovenschotel bijvoorbeeld: van de pompoen tot de salie en het ei, alles komt van eigen erf en zit in de pakketten. Of een pastagerecht met boerenkool en tijm: alleen de parmezaanse kaas hoeft nog toegevoegd.
Walhalla voor koks
Met meer dan honderd soorten is er voor deze gerechten altijd genoeg variatie voorhanden. Zo teelt It Hummelhûs alleen al vijf soorten bonen en tien soorten munt, dus die honderd soorten zijn makkelijk gehaald. Van chocolademunt, tot aardbeimunt en citroenmunt – allemaal hebben ze een kenmerkende eigen smaak. In de kruidenbedden staat de knoflookbieslook te bloeien met heerlijke, witte bloemetjes. “Dit is wel een favoriet van de koks die bij ons komen plukken,” zegt Willem Teun terwijl hij een bloemetje laat proeven. “Koks vinden het hier natuurlijk een walhalla, maar ze nemen niet allemaal tijd om hier kruidje voor kruidje te komen oogsten.”
De tuin is er voor de andere beide bedrijfsonderdelen, zodat er gezonde voeding en volop buitenbezigheden voor de jonge en oude clientèle zijn. Tot tien jaar geleden was Willem Teun melkveehouder. Met twaalf stuks jonge Herefordkoeien boert hij nu nog een beetje. De koeien zijn er vooral voor het vlees en ook hun mest komt goed van pas op de tuin. Daarvoor heeft hij de put van de oude ligboxstal veranderd in een potstal, waar ze in de winter verblijven en waar ze zo een mooie, goed vergane stalmest produceren die bijdraagt aan een bodem vol organische stof.